Onder meer door de inrichting van een extra studierichting ‘Duurzaam Wonen’ was er een sterke noodzaak aan grotere praktijkklassen.
Gezien de bestemming van het gebouw, was ook hier de eis om bio-ecologisch te bouwen een vanzelfsprekendheid. Dit in combinatie met het bouwbudget, resulteer-de in een ontwerp dat een functionele indeling met modulaire elementen en een strakke vormgeving, combineert met een speelse -eveneens modulaire-zijgevel die voldoende natuurlijke lichtinval garandeert. Zo werden drie multifunctionele bouwlagen gerealiseerd, waarvan 1 deels ondergronds omwille van beperking van de nokhoogte.
Constructie met duurzame bouwmaterialen
Het gebouw is volledig in hout opgetrokken, alle vloeren zijn massief houten CLT-elementen, de zijgevels en daken werden opgebouwd uit ecologisch verantwoordde prefabelementen, de dragende structuur in gelamelleerd hout. De gesloten zijgevel en vaste binnenwanden van het sanitair werden in lichte kalkzandsteen voorzien om het gebouw tegelijkertijd voldoende massa te geven.
De kopgevels werden in houtskelet uitgetimmerd door de aannemer, en de opvulling hiervan met strobalen, gebeurde door de leerlingen zelf, onder onze begeleiding. Ook het binnenleemwerk hiervan, kaderde in de opleiding en werd in eigen beheer uitgevoerd. Het dak werd voorzien van een groendak, tegen de externe liftkoker is nog een groene gevel gepland.
Interieur en duurzame afwerking
Het interieur heeft een wat industrieel karakter: in de ateliers zijn de ruwbouwmaterialen zichtbaar gelaten: de CLT elementen zijn zowel op de vloer als tegen plafond in zicht gelaten evenals de gelamelleerde spanten.
Ontwerp: Mark Depreeuw – Uitvoering: Steven Bydekerke