De verbinding tussen mens en natuur staan centraal in onze architectuur. Deze visie vertaalt zich in het integreren van de vier elementen vuur, lucht, water en aarde in het ontwikkelingsproces van een bio-ecologische bouw.

Die vier elementen

Vuur

Wij kiezen voor verwarmingselementen die zo dicht mogelijk staan bij het natuurlijke vuur element. Om te verwarmen werken we met houtstralingskachels, cv-ketels op pellets en maken we gebruik van passieve en actieve zonne-energie (oriëntatie zonneboilers, PV-cellen etc.). Om te koken, kiezen wij voor gas.

Lucht

Ademen is leven. Aandacht voor de luchtkwaliteit, binnen en buiten, is één van onze prioriteiten. Lucht is zuurstof. Voor een gezond binnenklimaat in gebouwen besteden wij aandacht aan het behoud van kwalitatieve lucht. Wij zorgen voor balans tussen droog/vochtig en een goede ionisatie verhouding van zuurstof. Wij gebruiken geen airco of gepulseerde luchttechnieken.

Lucht is ook wind, een kracht die voor elektriciteit kan zorgen.

Water

Water is kostbaar. We besteden aandacht aan de kwaliteit van water en de kringloop ervan. We benutten het water na gebruik door waterzuivering en recuperatie van regenwater. We scheiden het levende water (schoon water/regenwater) van het dode water (afvalwater). We springen zuinig om met water en beperken het gebruik tijdens de productie van bouwmaterialen. Water is een te koesteren element.

Aarde

Wij kiezen voor materialen uit de aarde zoals leem en klei, die beiden geneeskrachtig zijn. Wij kiezen voor stro en hout die op de aardkorst groeien en hernieuwbaar zijn, rekening houdend met de biodiversiteit. Tuinieren doen we met streekeigen planten via het perma-cultuur principe. Biodynamische landbouw houdt rekening met het ritme van de aarde en de kosmos. Wij gaan bewust om met de uitputting van grondstoffen en de belasting van de afvalberg op de aarde. Wij vermijden plastic schermen in vloeren opdat de mens kan aarden in een gebouw en de aarde energie geabsorbeerd kan worden en zo de mens kan voeden.

Martine

Martine Peeters

bio-ecologisch architect
Martine Peeters is sinds 1996 actief als bio-ecologisch architect bij het bureau en heeft zich tevens gespecialiseerd in monumentenzorg. Samen met Steven Bydekerke vervult ze de rol van mede-zaakvoerder.
Steven

Steven Bydekerke

ingenieur-architect
In 2003 begon Steven Bydekerke zijn stage bij Mark Depreeuw, waar zijn fascinatie voor bio-ecologisch bouwen ontstond. Inmiddels heeft hij samen met Martine Peeters het zaakvoerderschap van Mark Depreeuw overgenomen.
Pat

Pat Olieslagers

bouwkundig tekenaar / assistent-architect
Ons team wordt versterkt door Pat Olieslagers, die werkt als bouwkundig tekenaar en assistent-architect. Daarnaast beheert ze onze website en verzorgt ze de fotografie.
Charlotte

Charlotte Vanderputte

assistent-architect / BIM modelleur
Met haar bouwkundige achtergrond en passie voor grafisch ontwerp, versterkt Charlotte sinds 2017 het team van Archi4 op het gebied van BIM.

Mark Depreeuw

architect-stedenbouwkundige
Mark Depreeuw is de oprichter van ons architectenatelier en een van de pioniers in de studie en promotie van het bio-ecologisch gedachtengoed in Vlaanderen. Hij speelde een sleutelrol bij de oprichting van het Genootschap Gezond Bouwen en Wonen, nu bekend als VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen). Hoewel hij inmiddels met pensioen is, blijft hij door zijn lezingen en inzet voor deze thema's een grote inspiratiebron voor ons bureau.

Steven Dalving

organisch architect
Steven Dalving werkte voor ons bureau van 2014 tot 2020